2010. júl 12.

Topmix Isis carp champion rakósbot teszt 1. rész

írta: Kenyeres László
Topmix Isis carp champion rakósbot teszt 1. rész

Rakós botos horgászat! Eleinte nagyon idegenkedtem a módszertől, látván, mennyi felszereléssel és költséggel jár. A későbbiek folyamán beláttam, hogy a technika fejlődésével nekem is vele együtt kell haladnom és elérkezettnek láttam egy rakósbot beruházását. Ha emlékezetem nem csal, 4 évvel ezelőtt vásároltam meg az első rakós botomat. Szerencsésnek vallom magamat, mert gyorsan megszerettem a módszert és sikerült annak minden csínját-bínját elsajátítani. Számomra az idei év hozta el az igazi áttörést, vagyis egy magasabb szintre való lépést. Megváltam a tanulóbotomtól és egy felsőbb kategóriás rakósbotra vágytam. Tisztában voltam vele, hogy mely szempontokat kell figyelembe vennem és melyekazok az elvárások, amelyek igazán fontosak a részemről. Így esett a választásom a Top Mix ISIS Carp rakósbotjára.

Ebben a kétrészes írásban szeretnék egy rövid átfogó képet mutatni magáról a botról, minél több fotóval illusztrálva. Kitérünk a lehető legkisebb részletekre is, hogy mindenki ráleljen a számára legfontosabb információra. Az első részben elsősorban a számok nyelvén ismerkedünk meg magával a bottal, majd a második fejezetben megvizsgáljuk, hogyan is viselkedik a gyakorlatban. Szemrevételezzük, hogy ténylegesen rászolgált- e a pontyos jelzőre maga a bot, és figyelembe vesszük, menyire is áll távol tőle a kisebb testű halak horgászata.

1_kep_9.jpg

Topmix ISIS Carp Champion rakósbot

Tehát, ha úgy vesszük, ez a fejezet egy kicsit száraznak fog tűnni, de remélem, mindenki meg fogja találni a számára érdemleges információt, újdonságot.

A bot adatai számok nyelvén

Hossz (vágatlanul)

Súly

Nyéltag átmérő

Spicc átmérő

Szállítási hossz

12,71 m

985 gr

48 mm

3 mm

179,5 cm

2_kep_9.jpg

A bot súlya vágatlanul

3_kep_7.jpg

985 gramm

4_kep_9.jpg

12,71 méter vágatlanul a hossza

5_kep_9.jpg

Minitoldóval viszont 13,36 m, tehát kiadja a 13 métert

Az ISIS Carp rakósbot Olaszországban készül, ahol a méltán híres Faps botok is. A Topmix 10 évig biztosít a bothoz néhány hetes átfutással tagot. Meg merem kockáztatni, hogy számomra ez az egyik leglényegesebb szempont egy horgászbot megvásárlása esetén. Ha már hat számjegyű összeget ráköltök egy botra, legyen hozzá 7-8 év elteltével is tag. Nincs is annál rosszabb, ha szezonban eltörik a rakósbotunk és nem tudjuk használni, mert hónapokat kell várnunk egy tagra.

6_kep_7.jpg

10 év tagpótlás

7_kep_7.jpg

Származási hely Olaszország

Maga a bot egy igényes táskában kerül a horgász kezébe. Az első, amit megnézek a táskán, az a zipzár. Ha egy táska tönkremegy, az esetek döntő többségében az ezen a ponton történik. Jó, hogy itt ügyeltek a részletekre is. A zipzár fogó része erősített, és a cég logójával van ellátva. Vállpánt és kézi fogantyú egyaránt található a táskán. Mindkét rész párnázott. A táska külső oldalán egy nagy és egy kisebb csatos rekeszt találhatunk. Ezekben kényelmesen elférnek a különböző kiegészítők, mint például az ernyő, a merítő nyél, a topset tartó állvány, és más egyéb hasznos kütyü. A táska belső fele párnázott, tépőzáras botrögzítőkkel van ellátva, igazán tágas. A későbbiek folyamán, ha esetleg több topsetet is vásárolunk, a bot mellé nem szükséges másik hord táskát vásárolnunk, mert ebben bőven elférnek a plusz tagok is.

A bot mellé műanyag hordcső is jár. Ez megvédi a botot a külső mechanikai hatásoktól, szennyeződésektől. A bot kapott egy nejlon fóliát is, csökkentve a karcolódás veszélyét. Halkan megjegyzem, hogy a minitoldó mellé nem jár műanyag hordcső – amit hiányoltam is – csak egy nejlon fólia. Ha már a topset és a bot is kapott hordcsövet, akkor a minitoldó miért nem kaphatna?

8_kep_5.jpg

A bothoz minden igény kielégítő botzsák jár

9_kep_4.jpg

Erősített zipzár

10_kep_2.jpg

Párnázott vállpánt és kézi fogantyú. Az oldalrekeszekben kényelmesen elfér a topset tartó és az ernyő.

A nyéltag igen robosztus, masszív. Kézbe fogva érződik, hogy van benne erő. Meg merem kockáztatni, ha ráállnék nem roppanna össze. Érdemi pont, hogy egy nyéltag kellően erős legyen, mert mégis csak ez az a pontja a botnak, ami a bot súlyát tartja. A horgász is erre könyököl, támaszkodik, tehát nagy erőhatásoknak van kitéve.

11_kep_2.jpg

A nyéltag súlya 305 gramm

Kellemes bordó színe és tetszetős festése bizalomgerjesztő. A nyéltag vége woven carbon (keresztszálas carbon) erősítést kapott gumibevonattal. A bot ezen része tapintásra kissé tapadós, így az kevésbé csúszik jól a horgász kezében. Hasznos dolog, mert kupakolás közben nem szalad ki a bot a kezünk közül, illetve ha vizes a bot, akkor is jó fogás biztosít a horgász számára.

12_kep_2.jpg

Jobb oldalt a woven carbon erősítés, baloldalon ugyanez gumibevonattal

A minitoldó hossza 80 cm. Rá is jellemző, a woven carbon erősítés és a gumírozót felület. A nyéltagba és a nyéltag előtti tagba egyaránt használható, de a nyéltag és a 8. tag közé nem tehető be! Ne is próbálkozzon vele a horgász, mert bottörés lesz a vége.

13_kep_2.jpg

A minitoldó súlya 210 gramm

14_kep_1.jpg

A minitoldóból sem spórolták ki a karbont, falvastagsága igen látványos

Az mondják a minitoldó elbutítja a botot, nehézzé és lógóssá teszi azt. Az ISIS Carp esetében ez kevésbé igaz. A bot karakterisztikáján nem változtat, gerincességét továbbra is megőrzi. A súlyán érezhető, hogy nehezebb a bot tőle, de nem mondanám kritikusnak. Még így is kényelmesen kezelhető a bot.

A 8. tagtól a bot ezüst színű sun core bevonatot kapott, kivéve az utolsó három tagot. Ez egy ezüstös-szürkés bevonat a boton, mely rengeteg hasznos tulajdonsággal szolgál. Fő célja, hogy botunkat megvédje a túlzott felmelegedéstől. Miért is jó ez nekünk? Aki horgászott már fekete színű rakósbottal tűző napsütésben, az tudhatja, hogy milyen hőfokot is képes elérni ilyenkor a botunk. Egy biztos: a kezünk számára nem éppen kellemes érzés ilyen esetben, ki-be tologatni a botot. Ez a bevonat viszont eme problémát orvosolja. További előnye, hogy a bot gerincessége is megmarad, karakterisztikája nem változik. A harmadik pozitívum, hogy éjszakai horgászat esetén jó támpontot nyújt a horgász számára. Jobban látható, kezelhető a sötétben fekete színű társaikkal ellentétben. A negyedik hasznos tulajdonság, hogy a bot felülete kellemesen sima, kevésbé tapad a kézhez, nedvesen kifejezetten jól csúszik.

15_kep_1.jpg

Sun core bevonat

16_kep_1.jpg

A tagok végei lekerekítettek, kopásálló réteggel kezeltek

A tagok felső részei szintén vowen carbon erősítést kaptak, kopásálló réteggel lettek ellátva és lekerekítettek, így gyorsabb tagbontást és összerakást biztosítanak. A pörgős keszeghorgászat esetében ez nem elhanyagolható szempont!

Az utolsó három tag normál fekete színű borítást kapott. Ha mind a három tagot be akarjuk gumizni, akkor a zöld színű Preston Storabung használata az ajánlott. Ebből kb. egy centit levágva pont tökéletesen belefekszik a botba, és az kényelmesen ki is húzható onnan.

Az írás végére maradt az cupkit. Első ránézésre látható rajta, hogy kellően erős, ámde mégis könnyű része a botnak. Talán a fotón látszik, hogy mennyire másképpen néz ki a felülete, mint a normál topsetnek.

17_kep_1.jpg

A cup kit súlya 65 gramm

18_kep_1.jpg

Hossza 3,05 m (a Topmix carbon etetőcsésze adaptere van a boton)

19_kep_1.jpg

A képen felül a három tagos topset, alatta a cup kit látható. Talán látszik a képen, hogy a cup kit felülete mennyiben más.

Röviden összefoglalva ennyi az első rész, a második részben már éles bevetés alá vesszük a botot.

2010. Augusztus

Szólj hozzá

Teszt Rakósbot