2017. dec 02.

Egy dunai verseny története 1. rész

írta: Kenyeres László
Egy dunai verseny története 1. rész

Sajnos Magyarországon igen kevés a folyóvízi horgászversenyek száma. Ennek több oka is van: nehéz olyan helyszínt találni, ahol viszonylag egyenlő feltételek mellett tudják a versenyzők tudásukat összemérni, illetve ezek a megmérettetések nem kifejezetten a kimagasló halfogásaikról híresek, így kevésbé népszerűek a sporthorgászok körében. Ha időm (és pénztárcám) :-) úgy engedi, szívesen részt veszek hasonló eseményeken, hiszen minden egyes versenyen rengeteget lehet tanulni! Első alkalommal került megrendezésre Budapesten, a főváros szívében,a FŐHESZ-Haldorádó Duna Feeder Kupa. Tudom, korábban azt írtam, hogy kevesebbet fogok a versenyhorgászattal foglalkozni, de mint tudjuk nagy a kísértés, így némi gondolkodás után beneveztem. Horgászpályafutásom talán legnehezebb versenye volt ez, amelyet kitartó küzdelem árán, de sikerült megnyernem. A rendezvényt követően többen is megkerestek, hogy fogok-e részletes beszámolót készíteni a versenyről, ezért úgy döntöttem, papírra vetem a horgászatomat. A beszámolót két részre osztottam. Az első részben egy újfajta folyóvízi kosarat fogok bemutatni, melynek használata döntően hozzájárult a fényes sikerhez. A második részben magáról a versenyről szeretnék információkat megosztani, hátha azokat mások is hasznosítani tudják horgászataik során.

vagolap08_7.jpg

2016 végén azzal az ötlettel keresett fel Alt Benjamin, hogy mi lenne, ha összefognánk és közösen megalkotnánk egy újfajta folyóvízi kosarat. Benjiről tudni kell, hogy 5 éve foglalkozik feederkosarak gyártásával, tehát e téren már rendelkezik némi tapasztalattal. Munkásságát számtalan horgász illette elismerő szavakkal, igényesen dolgozik, nem végez felületes munkát. A közös terv az volt, hogy egy olyan prémium kategóriás folyóvízi feederkosarat hozzunk létre, amely tartós, más kosarakkal ellentétben jobban ellenáll a sodrás erejének, illetve egy dobással nagy mennyiségű etetőanyagot képes bejuttatni. Rögtön neki is láttunk a munkának, majd több hónapos kísérletezés után elkészült a késztermék.

Ahhoz, hogy a gyakorlatban kitűnjenek az általunk megalkotott etetőkosár előnyei, szükségünk volt egy nagyszabású, éles tesztre, így kapóra is jött a FŐHESZ-Haldorádó Duna Feeder kupa. 3 héttel a verseny előtt felvettem a kapcsolatot Benjivel, leadtam neki az eredményes horgászhoz szükséges kosárméreteket és kezdetét vette a felkészülés…

vagolap04_9.jpg

Extreme River Feeder kosár

A sikeres őszi márnázások egyik fontos kelléke volt az Extreme River kosár.

vagolap05_9.jpg

vagolap06_10.jpg

vagolap07_9.jpg

Jelenleg a horgászpiacon több olyan folyóvízi feederkosárral lehet találkozni, amelyet biztosra veszek, hogy a gyakorlatban ki sem próbáltak. Van egy elgondolás, amely elsőre jól hangzik és a vevő ennek türkében megvásárolja a terméket. Az igazi csalódás használat közben, a vízparton éri a horgászt, amikor rádöbben, hogy az egész a gyakorlatban nem működik, vagy nem nyújtja azt a szintű minőséget, amit a terméktől elvárna. Mi is számtalan akadályba ütköztünk a kísérletezések során, például levált a festék vagy túl hosszúak voltak a karmok. Túlzás lenne, ha azt állítanám, ez a feeder kosár új távlatokat fog nyitni a folyóvízi horgászatban, de úgy látom, hogy más hasonló árkategóriájú termékkel szemben jóval magasabb minőséget képvisel.

vagolap07_8.jpg

Némelyik kosarat oly régóta használom, hogy már átvette az etetőanyag festék színét.

Az Extreme River Feeder kosarat elsősorban a vadul rohanó, erős sodrással rendelkező folyószakaszokra fejlesztettük ki. Az alap koncepció az volt, hogy a kosár aljára a jól megszokott csavarok helyet döntött, eke formájú karmokat helyezzünk. Ennek a fajta kialakításnak köszönhetően a kosár sokkal stabilabban megáll a fenéken, minimális a mederfenéken való elmozdulása.

vagolap02_15.jpg

Ha folyóvízen partról horgászunk és zsinórrögzítés nélkül bedobunk magunk elé egy kisebb súlyú kosarat, akkor azt láthatjuk, hogy a kosár lesüllyed a fenékre és mozdulatlanul ott is marad. Viszont a kosarat, ha zsinórhoz rögzítjük, rögvest az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: a sodrás belekapaszkodik a damilba és addig húzza a rögzített súlyt a fenéken, amíg a víz zsinórra kifejtett nyomóereje egyensúlyba nem kerül a fenéken lévő kosár ellenállásával. Erre a jelenségre szokták azt mondani, hogy a sodrás kitolja a kosarat. A mi esetünkben is hasonló dolgok játszódnak le, annyi különbséggel, hogy itt a karmok a mezőgazdaságban használt ekéhez hasonlóan a húzóerő hatására belevájják magukat a meder aljzatába és meghorgászni kívánt távolságon tartják a kosarat. A döntött karmok emiatt néznek a zsinórrögzítő fül irányába.

vagolap01_19.jpg

vagolap13_4.jpg

Érdemes szemügyre venni a karmok hegyét. Jól látszik, hogy csak ezeken a részeken kopott le a festék. Tehát az elgondolás működik!

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden mederszerkezetnél működik tökéletesen az elgondolás. Amennyiben a fenéken kisebb kövek, kagylók, sóder, agyag vagy homok borítja, nyugodt szívvel merjük ajánlani a terméket, viszont réteges, kemény agyagos terepen már nem, mert azt tapasztaltuk, hogy az elakadás vagy a szerelékvesztés esélye nagyobb. Szintén nem tanácsos olyan helyen használni, ahol a parttól távolabb jelentős mederesés található, mert kitekerés közben a végszereléket belehúzhatjuk a törés oldalába.

vagolap06_9.jpg

Gyakran előfordul, hogy a karmok közé beszorul egy-egy kavics vagy kagyló.

A tesztek során azt tapasztaltuk, hogy a normál csavaros kosarakkal ellentétben az Extreme River Feeder kosárból 20-40 grammal kisebb tömegű kosarak is elegendőek. Az eredményesség szempontjából mindig törekedni kell a finomabb megoldásokra és bizonyos helyzetekben 20-40 grammnak már komoly jelentősége van. Gondoljunk csak bele, így sokkal több etetőanyagot tudunk bejuttatni a meghorgászandó területre, a kisebb tömeg fárasztás során csökkenti a halvesztés lehetőségét, kíméli a felszerelést, illetve kevésbé megterhelő a végszerelék kitekerése. (Érdemes megnézni a versenyről készült videós beszámolót, melyben Döme Gábor meg is említi, hogy ő 270 grammos, kis űrtartalmú kosarakkal horgászott a versenyen. Hasonlóan Gáborhoz én is 29-32 méteres távolságon horgásztam, de nekem a 220-240 grammos, de nagyobb űrtartalommal rendelkező kosarak is tökéletesen működtek).

vagolap05_8.jpg

vagolap02_16.jpg

A termetesebb márnákat olykor a parttól távolabb, az erős sodrásban kell keresni.

Néhány mondat a kosár szerkezetéről és gyártási folyamatáról. A kosártest 100%-ban acélból készül, vagyis egyetlen része sem áll ólomból vagy műanyagból. Nem hajlik, nem törik, sőt rá is lehet lépni, akkor sem fog deformálódni. (Ha rendeltetésszerű használat mellett mégis eltörne vagy eldeformálódna a kosár, akkor nyugodtan keressük fel Benjit, hiszen ő garanciát vállal az ebből fakadó sérülésekre). A különböző részeket lézergép vágja precízen méretre, az összeszerelés (hegesztés, hajlítás) viszont már kézzel történik.

vagolap03_12.jpg

A különálló elemek hegesztve vannak egymáshoz, így nem kell azon aggódni, hogy használat közben leszakad a fül, a nehezék vagy a rács.

Az összeszerelés után a termék a festőüzembe kerül, ahol a festéket magas hőfokon ráégetik a kosártestre. Végezetül egy minőségi, strapabíró kosarat kapunk kézhez.

Megjegyzés: rendszeres használat mellett óhatatlanul előfordulhat, hogy sérül a festés, emiatt a kopott területen idővel rozsdásodás jelei mutatkozhatnak. De nem kell aggódnunk, tapasztalatból mondom, előbb fogjuk a kosarat beszakítani, minthogy elkorrodálódjon. :-) Az ólom és műanyag alkatrészek később bomlanak le a természetben, mint a vas. Tehát az Extreme River kosár idővel maradéktalanul lebomlik a vízben.

Az Extreme River Feeder kosár kétfajta méretben kerül gyártásra:

vagolap09_6.jpg

1. méret: 40 x 59 mm…

vagolap11_5.jpg

… melynek űrtartalma 0,8 dl, vagyis egy dobással ennyi etetőanyagot lehet vele bejuttatni. Rendelhető súlyok: 160-180-215-250 g.

vagolap10_6.jpg

2. méret: 45 x 59 mm…

vagolap12_4.jpg

… melynek űrtartalma 1 dl. Rendelhető súlyok: 160-180-200-240-280 g.

22550647_1830126700360897_648772773_o.jpg

22546894_1830155910357976_432874234_o.jpg

3_7.jpg

vagolap14_5.jpghttps://www.facebook.com/altproduct/

Röviden ennyit a kosár kialakulásáról, használatáról, a következő részben már magáról a versenyről fogok részleteket megosztani, addig is nézzétek meg a cikk végén található két rövid videót.

Szólj hozzá

Teszt Sorozat Duna Ősz Verseny Barkács Feeder C&R Márna Leánykoncér Fenekezés Paduc Szilvaorrú keszeg Kövek Etetőkosár Feeder kosár River kosár Versenybeszámoló Damil Extreme River Feeder Alt product Alt kosarak