2008. sze 02.

Matchbotos keszeghorgászat

írta: Kenyeres László
Matchbotos keszeghorgászat

Emlékszem mikor még kissrác voltam az első úszós próbálkozásaim matchbottal történtek, mondanom se kell kevés eredménnyel. A kezdeti sikertelenségek után nem hagyott nyugodni a kudarc. Rendszeresen jártam az öreg folyót és figyeltem a „tapasztalt rókákat”, hogy mit, hogyan csinálnak, miben rejlik sikerük kulcsa. Miután kellő ismerettel rendelkeztem, ismét nekiláttam a módszer gyakorlásához. Az első érdemleges fogások pozitívan hatottak rám, egyre többször hódoltam eme módszernek. Az évek múltak én pedig egyre-másra kifinomítottam a technika minden egyes részletét. A következőkben személyes élményeimet, tapasztalataimat szeretném megosztani, hátha mások is kedvet kapnak egy kis folyóvízi úszózáshoz.

Horgászhely

Első ízben vegyük figyelembe, hogy milyen helyeken érdemes próbálkozni. A folyóvízi matchbottal való horgászat egyik lényege, hogy nem horgászunk messzebbre 15 méternél. Ajánlott olyan horgászhelyeket célba venni, ahol a halak a parthoz viszonylag közel tartózkodnak. Ilyenek lehetnek például a nagy terméskövekkel tarkított partszakaszok. Ezek a kőszórások a vízbe benyúlnak, de 7-9 méterre a parttól véget is érnek. Fontos megjegyezni, hogy alacsony vízállásról beszélünk. (Alacsony vízállás: pesti vízmérce 220-200 cm alatt van). A halak előszeretettel tartózkodnak a kövezés végénél. Ajánlott a hajnali, illetve a kora esti időpontokban próbálkozni, ekkor ugyanis a halak kijönnek a part mellé táplálkozni. Előnyt jelent, ha már kellő helyismerettel rendelkezünk, de nem kell kétségbe esni sem, ha nincs elegendő információnk. Ha nem vagyunk túl tolakodóak a helyi horgászok biztos kézséggel állnak rendelkezésünkre, hogy jó tanácsokkal lássanak el bennünket.

Felszerelés

Több órán keresztül kézben tartjuk a botot, és ez egy nehéz matchbottal nehezen kivitelezhető. Ezt vegyük figyelembe mielőtt még horgászni, indulnánk! Én a lágy, ámde mégis igazi erőtartalékokkal rendelkező botokat szeretem. Folyóvízen horgászunk, soha nem lehet tudni, mikor lep meg minket egy márna, vagy más egyéb méretesebb hal. Ajánlott az univerzális kategóriából választani. Ezekkel a botokkal a keszegezés és pontyozás egyaránt jól művelhetőek, folyóvízen is tökéletesen megállják a helyüket. Hosszúságát tekintve az arany középút szerintem a 4,20 méteres. A 3,90-es már rövid, a 4,50-es pedig nehéz, hacsak nem valami csúcs szuper matchbottal rendelkezünk. Jómagam a Top Mix Asterx medium botot tudnám ajánlani. A fenti kívánalmaknak megfelel, egyszerűen élmény vele a horgászat.

A jó matchbot mellé egy jó 40-es orsó dukál. Hogy első vagy hátsó fékes, vagy ne adj isten harcifékes szerintem teljesen mindegy. Mindenkinek a saját ízlése, hogy melyiket válassza. A lényeg, hogy mindig jól működjön, és akkor szólaljon meg a fék, amikor arra szükség van.

img_1359.jpg

A Top Mix Asterx medium matchbot tökéletes választás a folyóvízi keszeghorgászhoz

Szerelék

Talán haladjunk alulról felfelé és vegyük sorra a szerelékünk mindegy egyes részét. Kezdjük is a horoggal. Nem akarom leírni ismét, hogy melyek a nyerő típusok, számos régebbi írásomban már említettem néhány megfelelő márkát. A lényeg, hogy erős legyen, de mégis ne a vastag húsú kategóriából. Keszegezünk emiatt a dévér finom szájának, csak árt a túl vaskos horog. Fontos még megemlíteni, hogy a hegye ne csorbuljon ki néhány apró elakadás után se. Vegyük mindig figyelembe a halak méretét, és annak megfelelően válasszuk meg a horog méretét, a 10-12-14-es méretűek azok, amelyeket ajánlani tudok.

Az ólmozás rendkívül egyszerű: mindig egy nagy méretű cseppólmot rakok a főzsinórra melyet, egy apró forgóval ütköztetek meg. A szerelék finomra hangolását sörétólmok felhelyezésével oldom meg. A forgó egyik végére a főzsinór a másik végére az előke kerül. Így ha esetleg elakadok, és szakítani kell, akkor mindig az előke lesz az, ami megadja magát, hisz az egy mérettartománnyal kisebb, mint a főzsinór. Természetesen, ha a halak a hosszabb vagy esetleg a rövidebb előkét kívánják ezen is tudok segíteni, csak az előkötött előkékből kiveszem a számomra szimpatikust, és egy mozdulattal felhelyezem.

Az ideális főzsinór és előke méretek: 0,16/0,14 esetleg 0,16/0,12. Ha nagyobb halak is horogra akadnak érdemes 0,18/0,16-ban szerelnünk. Természetesen ezek csak általános adatok, a lényeg, hogy a damilunk minőségi legyen, és jó csomótűrő képességekkel rendelkezzen. 

img_1361.jpg

Kevés aprócikk szükség horgászatunkhoz

Elérkeztünk a szerelékünk egyik legfontosabb részéhez az úszóhoz. Miért is gondolom így? Amint a bevezetőben már említettem a kezdetben sok hibával műveltem eme módszert. Ezen problémák legmeghatározóbb részét az úszóban kellett keresnem. Nem jó méretűeket használtam, nem ismertem fel a kapás és elakadás közti különbséget, és így tovább. Egy jó tanács: inkább használjuk egy-két típust és azokból érdemes egy egész szériát vásárolni. Így az idők során kiismerjük az úszó minden egyes rezdülését, szinte egy teljes fenéktérképet tudunk leolvasni néhány úsztatás után. Nem kell ehhez se sok csak, hogy tudjuk az úszónk minden egyes rezdüléséből, hogy éppenséggel mit közvetít számunkra.

img_1330.jpg

Számomra közkedvelt úszóforma

Etetőanyag, etetés, csali

Itt is, mint minden más folyóvízi horgászatnál a kívánalmaknak megfelelően kell összeállítanunk etetőanyag receptünket. Vegyük sorban, hogyan is épül ez fel nálam. Elsősorban megvizsgálom, hogy milyen helyre megyek és ott milyen halak a jellemzőek. Jelen esetben keszegezünk, tehát olyan etetőanyagokból kell válogatnunk, amelyek az ő szájuk izének megfelelő. Hadd osszak meg egy olyan receptet, amely kifejezetten az úsztatós horgászataim során sikert sikerre halmozott. 2 meghatározó keverékből tevődik össze: az egyik a Top Mix Match etető, a másik pedig a Top Mix Spice Dévér. Mindkettő egy kellemes, rendkívül intenzív fűszeres, sütemény illatú etető. Jól tapad, nem igényli egyéb adalékok hozzáadását. A keszegnép egyszerűen megörül értük, nekem már bizonyított.

Hogy növeljem a mix csalogató hatását fél tasak Top Mix Brasem poraromát öntök az etetőanyaghoz. Óvatosan a poraromák adagolásával, hiszen túlzott mennyiségben való alkalmazásuk növeli az etetőanyag tápanyagtartalmát, ezáltal halaink gyorsan odatalálnak az etetésre, de gyorsan tovább is állnak. 

img_1311.jpg

1,5 kg Top Mix Match, 1,5 kg Top Mix Spice Dévér, fél tasak Top Mix Brasem aromapor, fél liter csontkukac, 3 kg folyóvízi kavics

Az élőanyag szerepét itt is, mint minden folyóvízi receptben a csonti tölti be. Fél liter lefolytott csonti hozzáöntése az etetőanyagokhoz bőven elegendő. Nehezítésnek apró kavicsot használok, ez adja meg az etetőanyag nehezékét.

img_1342.jpg

Minden megtalálható benne, amire a keszegeknek szükségük van

Érdemes mindig leúsztatni az etetés alá, mert az óvatos, rutinos halak szeretik távolabbról figyelni az eseményeket. Nem hiába mondják a dunai öregek: „a lecsorgón mindig ott a jó hal!”

Fontos, hogy a gombócokat mindig kicsit lentebb dobjuk, hiszen ha velünk szembe képezzük ki az etetést, akkor nem tudunk megfelelően rátartani a szerelékre.

Csalinak a csonti, pinki, giliszta, kenyér, amelyek számításba jöhetnek. Hasznos a különféle csali variációk sorát kipróbálni, ezek kombinálása csodákra képes.

img_1324.jpg

Nyerő csali kombináció lehet a 2 szem fehér csonti és mellé az egy szem piros csonti

img_1314.jpg

És a várt halat meg is hozta (paduc)

Módszer alkalmazása

Rengeteg variációt lehet alkalmazni, én mégis csak egy-két általános dolgot szeretnék megemlíteni. Lényeges, hogy mindig mi igazodjunk a halakhoz, ne ők hozzánk! 

Sima engedett úsztatás

Ez a legeredményesebb módszer. A szerelék a víz sodrásával azonosan, vagy kissé lassabban sodródik. Az ólmozás a fenék felett van, viszont az előke a fenéken pattog. Fogható halak: apró keszegek, dévérek, jászok, paducok.

Ha nincs kapásunk érdemes az előke hosszát variálni, hiszen mindegyik halfaj mást szeret. Például a jász szereti a hosszú előkét, mert olyankor a csalink egy természetes fel-fel libbenő mozgást produkál.

img_1368.jpg

Horgunkra akadhatnak a bagolykeszegek

img_1372.jpg

a termetes dévérek

img_1374.jpg

és esetleg a szép bodorkák.

Az úszó lassú elmerülése az elakadást jelzi, ilyenkor a bot apró pöccintéseivel könnyen tovaúsztathatunk. Tipp: érdemes a szereléket az akadó (kő) előtt megtartani, ezáltal elérjük azt, hogy a horgunk átlibben a kő felett (megdől a szerelék), majd ha sikerült ezt véghezvinnünk, a kő mögött elengedni. A várt eredmény kapás formájában fog jelentkezni, mert a halak ott lesznek az akadó mögött.

Visszatartott úsztatás

Ezt akkor szoktam alkalmazni, ha a halak nagyon finoman táplálkoznak és nem hajlandóak a csali után menni. Elsősorban ez a termetes halakra jellemző, hisz ők lusták utánamenni a gyorsan elúszó csalinak. Az erős visszatartás hatására az úszó teste a vízből könnyedén kiemelkedik ezért ajánlott, olyan úszót választani, amely kevésbé emelkedik ki a vízből. Természetesen ebben az esetben is hasznos az előke hosszát variálni.

img_1390.jpg

Végül a fogás önmagáért beszél. Egy rakósbotos horgász is megirigyelné!

Elsősorban a sok horgászat a siker kulcsa, mert kellő ismerettel, gyakorlattal már nem rúghatunk annyira mellé. A kezdeti kudarcok ne vegyék el kedvünket a folyóvízi horgászattól, mert annak varázsa, sokszínűsége és szépsége leírhatatlan.

Szólj hozzá

Duna Módszerek Bodorka Úszózás Dévérkeszeg Paduc Matchbot Bagolykeszeg