2007. dec 14.

Télen a Topmix csapattal - érdekességek, tapasztalatok

írta: Kenyeres László
Télen a Topmix csapattal - érdekességek, tapasztalatok

Télen mikor szinte minden horgász lerakja a felszerelését (kivéve a rablóhalasok), azt gondolhatjuk így tesznek a versenyhorgászok is, pedig tévedünk. Ők azok, akik megszállottan űzik eme hobbit. Legyen fagyos szél vagy rekkenő hőség, ők mindig a vízparton vannak. Így van ezzel a TOP MIX csapata is. December havában ellátogattam a péteri horgásztavon megrendezett többfordulós versenyre, ahol érdekes és hasznos dolgokat láttam és tapasztaltam…  

A tavat gépi kotrással alakították ki, átlag vízmélysége 1,8-2,8 méter között váltakozik. Jellemző halállománya a 0,10-1 kg közötti ezüstkárász és a fél és 4 kg közötti pontyok. A tó sajátos tulajdonsága, hogy télen nem tud befagyni, ami köszönhető a tó körül kialakított vízforgató rendszernek.       

1_kep_3.jpg

  A 25 fős mezőny

Ezeknek a versenyeknek nagyban eltérő szabályai vannak. Erre azért van szükség, hogy mindenki egyenlő esélyekkel tudjon indulni és bármilyen fajta szabálytalanságot ki lehessen zárni. Ezek a szabályok kihatnak a szerelékre és az etetésre egyaránt.

A verseny kétfordulós, 2x3 órát tart, délelőtt és délutáni időpontokban zajlik. A pálya három szektorra van osztva. A tó körül 25 horgász helyezkedhet el, ugyanaz a horgász egy helyre kétszer nem ülhet le és aki az első fordulóban szélső helyen horgászott, az másodjára már nem ülhet szélső helyre. A verseny alatt csak élő anyaggal lehet etetni, aminek a mennyisége a két forduló alatt összesen fél liter lehet. Nagyobb mennyiség használata egyébként sem indokolt, ugyanis a halak anyagcseréje a hideg víz miatt lelassult, ezáltal kevesebb tápanyagot vesznek magukhoz. A engedélyezett bothossz 9 méter és csak a rakós bot használata a megengedett. Erre a maximális bothosszra egyrészt azért van szükség, mert a tó kicsi mérete nem engedi meg a hosszabb botot, másrészt pedig a velünk szemben ülő horgászt a hosszabb bot használata akadályozná a versenyzésben. Külön szabályt képez a horog fajtája, ugyanis csak szakáll nélküli horog a megengedett. Erre azért van szükség, hogy a kívül akasztott hal mihamarabbi lefordulását elősegítsék és az így kifogott halaknak minél kevesebb sérülést okozzanak. A kifogott halak közül csak a szájba fogott hal az érvényes, azon belül is csak az, ahol a horog belülről fordult kifelé.

2_kep_3.jpg

Merényi Botond csalis tálcája (csonti, pinki, báb, színes csonti)

Néhány sajátos észrevétel, tapasztalat:

Itt is, mint minden versenyen természetesen vannak jó, illetve rossz helyek. Elmondhatjuk, hogy a halban gazdag hely már fél siker. De honnan is tudjuk, hogy mi számít jónak? Nos, vannak a tónak olyan részei, ahol a halak laknak, folyamatosan jelen vannak és ehhez nem szükséges, hogy akadó vagy bármilyen víz alatti tárgy legyen a helyen, elég egy kisebb gödör is. Ezekben a gödrökben illetve azok szélein a halak rendkívül jól érzik magukat. Egy 5-6 centis mélyedés már jó haltartónak mondható. Ha találunk egy ilyen törést a mélységmérés során, már észlelhetjük is, hogy van-e benne hal. A mélységmérő ólom emelgetésekor, ha kisebb koppanásokat vagy esetleg megugrásokat érzünk, az mind azt jelzi, hogy itt bizony halak vannak. A testükhöz érő szereléktől megijedve a halak megugranak és ezeket érezzük koppanások formájában.

3_kep_1.jpg

Egy házi készítésű mélységmérő, melynek segítségével a nagyobb gödröket tapogathatjuk ki

A mélységmérés során más dolgokat is megtudhatunk, például azt, hogy milyen a meder. Ha a mélységmérő ólmot nehézkesen vagy szinte már kipattanás szerűen tudjuk csak kiemelni, az arról árulkodik, hogy iszapos a fenék. Ez sok jóval nem kecsegtet. Ahol a halak jelen vannak folyamatosan, ott az iszapot kifürdik, ezáltal a fenék kemény. Ebben az esetben az ólom koppan az aljzaton. (Hadd meséljek egy rövid történetet: egy ismerősöm elment egyszer bojlizni. A kiszemelt helyet, melyet jól beetetett majd 10 centis iszap borította a fenéken. 2-3 nap után az amurok odaálltak az etetésre és szépen fogogatta is őket. 5 napi horgászat után bement, hogy beszedje az etetést jelző bójákat. A fenék, ha hiszik ha nem, kő kemény volt. Hogy miért? Mert az amurok ahogy odaszoktak, egyből kifürödték az iszapot. Ez nem csak az amurokra igaz, hanem más halakra is. Ha egy helyen sokáig megtalálhatóak a halak, képesek teljesen kipucolni a medret.)

Nos, akkor lássuk a nyerő téli szereléket. Tél van, ezáltal a halak nagyon finoman táplálkoznak, ezért a szereléket is ennek alapján kell kialakítani. Csak a vékony damil és kis horog illetve úszó használata jöhet számításba. Ajánlatos a 0,3-0,5 grammos úszókat 0,08-0,12 damilokkal szerelni. Ha a szél feltámad az úszó mérete felmehet egészen 0,75-1,5 grammig. A nagyobb úszón nehezebben lehet majd követni a finom kapásokat, de sokkal jobban fog egy helyben maradni. Horognak talán a preston PR22-t tudnám ajánlani. Ez egy erős, de mégis fimon horgászatra kifejlesztett szakáll nélküli horog.

4_kep_3.jpg

A kis méretű 0,3-0,5 grammos úszók használata a javasolt 

A versenyről:

Az első fordulóban a halak kapókedve nem volt az igazi, a fogások elmaradtak a szokásostól. A csapatból, aki jó esélyekkel várhatta a második fordulót Kassai Adrián apja, Kassai János. Egy szép szektor egyessel fejezte be a fordulót. Fogása, majd 15 kg volt, ebben két ponty. A fordulóban 6 pontyot akasztott. 3 még a merítés előtt lefordult, köszönhető ez annak, hogy külső akadásúak voltak. A másik 3 kifogott ponty közül 2 szabályosan szájban volt, így azok mehettek a haltartóba. További fogását a kárászok tették ki. A fordulóban Schmidt Attila is szépen szerepelt, ő egy szektor kettessel járult hozzá sikeréhez.

5_kep_3.jpg

Az első fordulót Kassai János nyerte

6_kep_1.jpg

Schmidt Attila koncentrál

A második fordulóban az időjárás és a halak kapókedve is megjavult. Sajnos Schmidt Attila első fordulós teljesítményét nem tudta megismételni, mindez a szerencsétlen sorsolásnak köszönhető. Kassai Adrián második fordulós teljesítménye szépnek mondható, egy szektor 3-al. Halai 80 %-át az utolsó fél órában terelte szákba. Palotai Kristóf több szép pontyot fogott, azonban hiába, mert több volt a külsős, mint a szájba fogott. A versenyt végül Kassai János a délutáni fordulóban 2 pontot összegyűjtve, összesen 3 ponttal nyerte meg. A halait a parttól mindössze 70 centiméterre fogta. (Zárójelben jegyzem meg ott volt a gödör, benne a szép kárászokkal).

7_kep_1.jpg

Palotai Kristóf pontyot szákol

8_kep_1.jpg

 Kassai Adrián mutatja a célhalat

9_kep_1.jpg
 A verseny legszebb fogása, mely közel 20 kg volt

Ezúton hadd kívánjak a TOP MIX CSAPAT nevében, minden kedves horgásztársnak áldott békés karácsonyt és halfogásban gazdag új esztendőt!

2007. December

Szólj hozzá

Verseny Ponty Rakósbot Úszózás Kárász