2008. jan 14.

Apróhalazás - snecizés

írta: Kenyeres László
Apróhalazás - snecizés

Mielőtt még belemélyednénk a részletekbe előbb egy kis ismertető a küszről: A küsz, népiesebb nevén a sneci szinte valamennyi magyarországi álló-, illetve folyóvízében fellelhető. Bizonyos vizeken kevésbé, máshol tömegesen is előfordulhat. Mérete nem mondható nagynak, hosszúsága 8-12 cm közé tehető, az ennél nagyobb példányok már-már ritkának számítanak.A küsz a víz felsőbb vízoszlopában található meg, kisebb vagy nagyobb bandákba verődve. Táplálékát is itt szerzi be, melyek planktonok, rovarok, lárvák.

A küsz partközelben mozog, így teljesen felesleges orsós bot használata. Álló- és folyóvízen a legegyszerűbb fogási módja a spiccbotos horgászat. Ezeknek a botoknak a hossza 2 métertől egész az 5 méterig terjedhet. A spiccbotok közül részesítsük előnyben a kis súllyal rendelkező, tűspicces botokat, igaz eme botoknak az ára lényegesen drágább, de tulajdonságait a horgászatunk során tudjuk leginkább kamatoztatni. Ha csak hétköznapi horgászok vagyunk, akkor elegendő egy minden igényt kielégítő 4 méter hosszúságú bot, viszont aki a későbbiek folyamán a versenyhorgászat felé kacsingat, annak érdemes egy teljes sneciző sort beszereznie. 

clipboard05_1.jpg

Balra egy profi küszüző sor, jobbra két "hagyományos" bot

A szerelék

Az küsz horgászatához kétféle úszótípust használunk. Az egyik a lassan beálló csalis horgászatnál alkalmazott hosszúkás úszótípus, a másik a testes és fémszárral kombinált úszó. Mindegyiknek megvan a maga előnye. A nyújtott formájú úszót inkább az állóvízen érdemes használni. Ennek az úszónak a pozitívuma, hogy a süllyedés közben elkapott csalit is azonnal jelzi az úszónk. A testesebb úszót a beállt csalis horgászatnál ajánlatos alkalmazni. A méreteket tekintve a 0,3-0,5-0,75 gr súlyúak a legáltalánosabbaknak mondhatók mindkét fajtánál. A méretválasztásnál vegyünk figyelembe különböző tényezőket. Pl.: áramlás, halak kapókedve, meghorgászandó távolság, stb... 

3.jpg

clipboard03_1.jpg

Létrán tárolt kész sneciző szerelékek

A zsinórválasztásnál a merevebb, keményebb zsinórok az igazán jók. A lágyabb damil hátránya, hogy könnyen gubancolódik, kisebb-nagyobb bosszúságot okozva nekünk. A 0,10 átmérőjű az, ami a legjobbnak mondható, viszont ha a küszök aránylag nagy méretűk ez a méret felmehet 0,12-ig. A finoman kapó, apró küszökhöz ajánlatos a 0,08 méretű damilt alkalmazni. Az előke hossza 8 és 10 centiméter közé tehető. Érdemes előkét kötni ugyanis gyakran előfordul, hogy a sok hal kifogása után a horgunknál az elnyűtt vékony damil elszakad. Az ólmozást nem érdemes túlbonyolítani, az előkefül fölé csíptetett 5-6 darab egybehúzott sörétólom a legjobb, ez egy kis merevséget add a szerelékünknek, ezzel is csökkentve a gubancolódás veszélyét. 

clipboard04_1.jpg

Egybehúzott ólmozás

A horgok közül a vékony húsú, hosszú szárú, lapkás horgokat alkalmazzuk, 18-20-22 méretekben. Ha példát kéne mondani, hogy melyik a leginkább alkalmas, akkor a Gamakatsu 1050-t javasolnám.

clipboard02_1.jpg

Gamakatsu 1050N horog

Etetőanyag, etetés

clipboard01_1.jpg

 Versenyzői körökben a legkedveltebb apróhalas etetőanyag a Sensas 515

Kétféle etetőanyag típust különböztetünk meg. Legfőképpen a pépszerű, túlvizezet etetőanyag terjedt el. Haszna, hogy vizet érve nagyobb felhőt képez, mint a száraz keverék, kára viszont, hogy összekenünk vele mindent. A küszöző etetőanyagok fő tulajdonságai, hogy igen finom szemcseméretűek és magas crysalis (selyemhernyó báb lisztszerűre őrölve) tartalommal rendelkeznek.

1.jpg

Pépes-tejbegríz állag

Az etetőanyagok színét tekintve a világostól egészen a sötét árnyalatig, sőt még a piros színűek is megtalálhatóak. A Top Mix etetőanyag palettájáról sem hiányozhat a sneciző etetőanyag. Ez az etetőanyag a fent leírt tulajdonságoknak illetve elvárásoknak egyaránt megfelel, nagy mennyiségű vizet vesz fel, állagát sokáig megtartja. A vízben nagy és lassan süllyedő felhőt képez. (Tipp: ha növelni szeretnénk az etetőanyag ködöző hatását, érdemes különböző színű etetőanyag festékeket alkalmazni.) 

Miután bekevertük az etetőanyagunkat következhet az etetés. Nagy mennyiségű alapozó etetésről nem beszélhetünk. A kis mennyiségekben bedobott csipetnyi mennyiségű adagok bőven elegendő. Ezt a fajta etetést folyamatosan végezzük, ezzel egy állandó felhőt biztosítva a halaknak.

A szóba jöhető csalik közül a pinki a legjobb. Ajánlott a csalit a csúcsánál felfelé feltűzni, ezzel elrejtve a horgot a halak elől. A nagy méretű küszök (vezérküsz) inkább a nagyobb falatokat szeretik, ezért érdemes rájuk csontival csalizni.

Az apróhal horgászatánál is van egy-két olyan fortély, amit jól lehet felhasználni. A sneci jól reagál a becsapódó szerelékre, ezért ha nincs kapásunk egy-két úszópöccintésre ajánlatos újat dobni. Az általánosnak mondható ereszték a 40-50 cm, de ha nagyobb egyedeket szeretnénk fogni az eresztéket állítsuk 60-70 cm hosszúságúra.

p1010108.JPG

Sok gyakorlással, horgászattal könnyen „profi” szintre fejleszthetjük eme módszert. Jó szórakozást az apróhal fogáshoz! 

2008. Január

Szólj hozzá

Módszerek Úszózás Küsz Sneci Apróhal Apróhalazás